logga Svenska Brassförbundet

Reportagefilmer och personporträtt

Här kan du se några intressanta reportagefilmer och personporträtt.

Fem minuter om Brasspodden

Under Svenska Brassbandfestivalen tog vi pulsen på Brasspodden. I det här lilla reportaget berättat Elin Järnryd och Klara Blomgren om idén att starta en podcast om brassband och brassmusik.


Nyfiken Halmstad Brass

Halmstad Brass startade 1972 och håller till i en rivningsfastighet i södra Halmstad.


Nyfiken på EQ Brass

Hur bär man sig åt för att starta ett nytt brassband med 30 medlemmar på mindre än en månad? I serien ”Nyfiken på” berättar eldsjälen Holger Axell hur det gick till.


Pojken, musiken och drömmarna – Del 2

I den här dokumentärserien får vi följa Ludvig Jynnesjö under några år då han tar viktiga musikaliska beslut inför framtiden. Att han vill satsa på musiken är det ingen tvekan om, men frågan är fortfarande om ska han välja pianot eller kornetten som sitt huvudinstrument. Och hur är det med drömmen att bli konsertpianist. Lever den kvar?

I det andra avsnittet har Ludvig hunnit bli 14 år. Han har just bytt skola och börjat i en musikklass på en vanlig grundskola, men får han verkligen utlopp för sin musikalitet där? På sommarmusikskolan i Jönköping är det annorlunda. Där får han vara med, trots att han är ett par år för ung, och gör ett bejublat pianoframträdande på elevkonserten. I avsnittet berättar Ludvig också om kärleken, om perioder av nedstämdhet och om saker få känner till. Vi får också följa med på konserter, kika in i hemmamiljöer och se honom dansa rock ‘n’ roll. Enjoy!


Göta Brass Band – vägen till mästerskapen

Göta Brass Band startades av ett gäng brassnördar i februari 2015. Orkestern består av musiker från hela Götaland, allt från musikhögskolestudenter till musiklärare och ambitiösa amatörer. Alla har samma passion – de älskar att spela brassband.

I den här filmen får du följa orkestern under ett halvår när de förbereder sig för att tävla i Svenska brassbandmästerskapens elitklass i november 2015.


Dubbla segrar

Det tog tio år för Immanuel Brass från Enköping att bli redo för att vara med i Svenska mästerskapen i brassband. Men det har varit delade meningar inför beslutet. En del medlemmar i orkestern tyckte att det var jättenervöst, medan andra såg fram mot tävlingarna med glädje. Det viktigaste var dock inte resultatet, det var alla överens om, utan att de skulle bli inspirerade, ha roligt och utvecklas som både musikanter och brassband.

I den här reportagefilmen tar vi pulsen på orkestern ett par månader innan festivalhelgen för att sedan möta dem i Värnamo dagen innan de ska tävla.


Hyllningskonsert för Bo Nilsson

Den 29 april var det hyllningskonsert på Palladium i Malmö för den nu 75-årige trumpetläraren Bo Nilsson. Bo har undervisat flera av världens främsta trumpetare och han har nu på egen begäran valt att lämna sitt arbete som lärare på Musikhögskolan i Malmö.

Flera av Bo:s tidigare och nuvarande elever har varit aktiva inom den svenska brassbandrörelsen, exempelvis Johan Odin som tog examen från musikhögskolan förra året och som har spelat soprankornett i Malmö Brassband och Jonathan Jennesjö som börjar på musikhögskolan till hösten och som bl a spelar soprankornett i Swedish Youth Brass Band.

Konserten och den efterföljande festen på Konserthusets restaurang anordnades för ett 80-tal specialinbjudna gäster bestående av bl a trumpetare, trumpetlärare och vänner från många delar av världen. Alla kunde intyga Bo:s egenskaper som hängiven och skicklig pedagog med ett stort engagemang i varje elev, oavsett ålder och spelnivå.

I det här reportaget får du några glimtar från evenemanget.


Nyfiken på Berit Palmquist

Svenska Brassbandförbundets ordförande, Berit Palmquist från Torsby, har tilldelats Wermländska sällskapet i Stockholms kulturstipendium 2015 för sina musikaliska insatser. Berit får stipendiet för att hon med stort engagemang och fokus på kvalitet har utbildat, utvecklat och lett blåsmusiker på central och lokal nivå.

I det här reportaget som vi spelade in under Lilla Brassfestivalen i Gislaved berättar Berit om sin bakgrund och om sitt musikaliska engagemang idag.


Trumpetaren som inte fick nog

”Trumpetaren som inte fick nog” är en film om en beundransvärd och framgångsrik trumpetlärare som har undervisat en rad av världens främsta trumpetare, bl a Håkan Hardenberger och Ole Edvard Antonsen. I filmen berättar Bo Nilsson om sitt liv som trumpetare och som trumpetlärare på Musikhögskolan i Malmö där han fortfarande undervisar trots en ålder av 74 år. I filmen medverkar Håkan Hardenberger och några av Bo:s nuvarande elever. Bo var Håkans trumpetlärare under de första åtta åren innan Bo skickade honom vidare som 16-åring till Paris för studier hos Pierre Thibaud. I filmen ger Håkan en varm och hjärtlig bild av sin tidigare lärare och det är ingen tvekan om att Bo har haft en viktig och betydande roll i hans karriär.


Paul Duffy – Only just begun

Paul Duffy är multiinstrumentalist och kommer från Liverpool i England. Under sju år var han solist och soprankornettist i Black Dyke Band, ett av världens bästa brassband, men nu har han lämnat bandet och arbetar som frilansande musiker.

Paul är välkänd inom den svenska brassbandrörelsen då han flitigt anlitas som gästsolist och instruktör. För ett par veckor sedan släppte han sitt första soloalbum med i huvudsak egen musik. På skivan trakterar Paul inte mindre än 25 olika instrument och i titellåten ”Only Just Begun” spelar han alla instrument i en brassbanduppsättning. Något som troligtvis aldrig har gjorts tidigare.

I det här personporträttet berättar Paul om sig själv, om det nya albumet och om sin roll som multiinstrumentalist och solist.


Sommarmusikskola med utsikt

Årets roligaste och mest utvecklande vecka. Och definitivt den jobbigaste. Det sa flera av deltagarna efter årets sommarmusikskola i Jönköping. En hel vecka tillbringade de tillsammans, ett 60-tal blåsmusiker i åldern 14-75 år med samma musikintresse och samma strävan att vilja utvecklas. Och alla hade de ett gemensamt mål: Att under en vecka lära sig en rad svåra orkesterstycken och framföra dessa på en avslutningskonsert.

Med sig hem i bagaget har de inte bara ökad kunskap och bättre teknik utan även inspiration och motivation som räcker året runt. Och de är alla traditionsbärare, något viktigt och fint att vara. Sommarmusikskolan i Jönköping har nämligen funnits sedan i början av 70-talet.

I den här filmen får du några glimtar från 2014 års sommarmusikskola.


Den sista brasspedagogen

Intresset för att spela brassinstrument har stadigt minskat de senaste tio åren. Nu har flera musikhögskolor tagit bort sina instrumentalpedagogiska utbildningar och ersatt dem med ämneslärarutbildningar där eleverna får studera fler allmänna ämnen och får mindre tid för sina instrument. Detta gör att elever som inte vill gå en specialiserad musikerutbildning utan hellre vill utbilda sig till att undervisa på exempelvis kultur- och musikskolor hamnar mellan stolarna. I det här reportaget medverkar elever och lärare på Musikhögskolan i Malmö med tankar och idéer kring utbildning och framtid.


I musikens tjänst

I den här reportagefilmen berättar brassbandlegenden Janne Bohman om sitt liv som nybliven pensionär från arbetet som rektor för Kulturskolan. Blev det som han hade tänkt sig och vad gör han egentligen om dagarna? Janne berättar också om vad musiken har betytt för honom, om åren på musikhögskolan och om sina uppväxtår inom Frälsningsarmén. Under nästan 30 år var Janne konsertmästare i Solna Brass, men under 2012 bestämde han sig för att sluta. Var det ett riktigt beslut, eller ångrar han sig?


Pojken, musiken och drömmarna – Del 1

Den här reportageserien handlar om Ludvig – en ovanlig 12-åring med stora drömmar. Att han vill satsa på musiken är det ingen tvekan om, men ska han välja pianot eller kornetten som sitt huvudinstrument? I det här avsnittet får vi följa Ludvig under ett år då mycket händer i hans liv. Hur ska det gå nu när han ska börja i ny skola till hösten? Han stod ju i valet mellan att pendla till musikskolan i Stockholm eller gå högstadiet i en musikklass i en vanlig skola. I avsnittet berättar Ludvig om hur allt började, om tjusningen med att utöva musik och om vad som inspirerar honom. Vi gör också ett besök på Brassbandfestivalen, vi tittar in i lektionssalarna på Lilla Akademien och vi träffar hans nya musiklärare.


Michael Andréasson – trumpetare

I den här reportagefilmen berättar trumpetaren Michael Andréasson om varför han valde trumpet som sitt instrument och hur vardagslivet som professionell musiker kan se ut. Vi får följa med på inspelningen av hans andra soloalbum, hem till bostaden utanför Enköping och till Nordiska musikgymnasiet i Stockholm där han har lektioner med sina elever.