logga Svenska Brassförbundet

Lilla Brassfestivalen 2016

Lilla Brassfestivalen 2016 är avslutad. Vilken succé det blev!

Ungefär 135 unga brassmusiker och världens högst rankade brassband, The Cory Band, medverkade.

Lilla Brassfestivalen drog igång under fredagen den 1 april. Framåt Brass-bandet, cirka 60 unga musikanter (9-13 år), samlades i Bor och repeterade under mycket god ledning av Inka Glänneskog. Efter övernattning och mera repetition kom bussen och hämtade och förflyttade hela gänget till Arken i Värnamo.

J-SYBB samlades i Allianskyrkan i Värnamo och spelade som vanligt under Jan Winborgs och Hans Nordströms ledning. Det var 40 ungdomar 13-16 år. SYBB träffades redan på torsdagen på Libanongården i Värnamo. Årets SYBB samlade 34 duktiga musikanter från hela Sverige. Berit Palmquist höll i dirigentpinnen.

Hela lördagen blev en enda stor brassfest. The Cory Band från Wales med deras dynamiske dirigent Philip Harper bjöd på sitt stora kunnande i en rad olika former. SYBB fick ett rejält övningspass med Philip Harper, J-SYBB fick träffa Corys fantastiska solister och under lördagen pågick också ett ledar- och dirigentseminarium i samarbete med SMM. Där fick ledare och dirigenter och andra intresserade många goda råd och tips av bl.a. Philip Harper. Man fick också känna på hur det är att dirigera världens bästa brassband.

Årets solisttävling samlade 22 deltagare i 4 grupper.
Årets vinnare blev:

Grupp 1 (födda 2004 eller senare): Gabriel Glänneskog – Eufonium
Grupp 2 (födda 2001-2003): Lukas Hjortlinger – Kornett
Grupp 3 (födda 1998-2000): Anton Danielsson – Althorn
Grupp 4 (födda 1997 eller tidigare): Oskar Karlsson – Altorn

Vinnarna fick motta en pokal och en CD-skiva av prisutdelaren Philip Harper.

Helgen avslutades med en sprakande konsert i Arken i Värnamo. Först ut var J-SYBB, därefter SYBB som spelade “Fire in the Blood” under Philip Harpers ledning. Sedan följde Framåt Brass-bandet och före paus ett “massband” med 160 musikanter inkl. The Cory Band. Wow! Efter paus tog Cory över och bjöd på ett makalöst program som innehöll allt.

Det var fjärde året i rad som Lilla Brassfestivalen arrangerades. Brassrörelsen gror i Sverige och vi hoppas att denna positiva trend håller i sig. Sätt igång och starta elevorkestrar och kom med nästa år!

Olof Forsberg
Text och foto