logga Svenska Brassförbundet

Åsenhöga Brass Band deltog i Whit Friday

Åsenhöga Brass Band deltog i The Whit Friday Brass Band Contests!

”The Whit Friday Brass Band Contest” är en klassisk brasstävling med anor sedan slutet av 1800-talet. Tävlingen hålls alltid första fredagen efter pingst och i år var det den 29 maj.

Åsenhöga Brass Band deltog som första svenska band någonsin i tävlingen 2012 och nu var det dags för ett återbesök.

WhitFriday1_525

Förväntansfulla tog Vicky McAree och Phil Beckwith emot oss på Manchester Airport och äventyret kunde börja. Repetitioner in i det sista på hotellet i Huddersfield och snart var det dags att dra på sig festkläderna och sitta upp i bussen för att ta sig till tävlingen.

Whit Friday-tävlingen avgörs i två distrikt i Yorkshireområdet: Saddleworth och Tameside och vi valde även detta år att tävla i Saddelworth-dirstriktet. Klassiska små samhällen som Delph, Dobcross, Denshaw, Diggle, Uppermill m.fl. Tävlingens upplägg är enligt följande:

Man tar sig med buss till de olika spelplatserna. Marcherar in i byn för att sedan bli hänvisade till själva konsertplatsen. Det kan vara en parkeringsplats, mitt på en gata, eller i en park. Där spelar man sin egen valda klassiska marsch och någonstans sitter det en domare gömd som hör men inte ser. Vi hade valt att spela marschen ”Knight Templar” och som musik under själva inmarschen spelade vi ”Dancing Queen”.

Det gäller att ha en bra researrangör och en minst lika bra busschaufför som kan genvägarna, eftersom det gäller att hinna med så många spelställen som möjligt under den där fredagseftermiddagen. Tävlingarna startar kl. 16.00 och håller på ungefär till midnatt.

Vi hann med 7 ställen (hade hoppats på 8-9 men tidsschemat sprack något). Vi startade i Diggle och sen följde Dobcross, Greenfield, Uppermill, Delph, Denshaw och Scouthead. Samma procedur vid varje tillfälle: Dancing Queen in i byn och sedan Knight Templar, och sedan iväg med bussen igen.

En helt otroligt rolig dag, som varmt rekommenderas!!

Resultatet av tävlingen var lite upp och ned men vid två tillfällen gick det extra bra. Vi trodde inte våra öron (och gör det inte än) när vi fick veta resultatet på lördagsmorgonen:

  • 3:a av 55 tävlande band i Uppermill efter Fairey´s och Brighouse & Rastrick Band….och med band som Oldham, Marsden, Milnrow och Hepworth efter oss i resultatlistan….
  • 5:a av 77 tävlande band i Delph. Vi trodde som sagt inte våra öron. På de andra 5 platserna gick det väl mer ”normalt”. Hela resultatlistan kan hittas på här om någon är intresserad. (sök på Whit Friday) Totalt deltog 126 brassband i Saddleworth-distriktet den där dagen.

Som sagt: Whit Friday kan bara rekommenderas å det varmaste. Ett helt fantastiskt arrangemang med massor av glada människor, och det finns ju dessutom mycket annat trevligt att ta sig för i vackra Yorkshire.

Text och bild: Olof Forsberg