logga Svenska Brassförbundet

Tillbaka till Hjortsberga

Har du varit på musikläger som barn? Då vet du precis vad det handlar om. På ett musikläger växer drivkraften, man utvecklar ett livslångt intresse och man får vänner för livet. På Hjortsbergalägret möts nybörjare och rutinerade musikanter. För en del är det första gången och föra andra är det rutin. För några är det debut hemifrån, medan andra tar hand om de som är vilsna. Här möts barn, ungdomar och ledare med ett gemensamt intresse. Att spela brassinstrument.

Nu finns serien om Hjortsbergalägret 2014 som en 58 minuters dokumentärfilm. Det är en nedklippt version som är gjord för Kidox.tv som är en nystartad förening som producerar material med barnperspektiv. Lite längre ner på sidan kan du se hela serien.

Tillbaka till Hjortsberga – dokumentären

I den här dokumentserien i sex delar får du följa med Lucas, Alma och ett 80-tal andra barn och ungdomar till Sveriges största musikläger för brassmusikanter. Du får också träffa Stefan som idag är 47 år och som var på Hjortsbergalägret som barn. Att minnena har satt djupa avtryck är det ingen tvekan om. Men vad gör man då på ett musikläger förutom att musicera? På Hjortsbergagården är det väl bara fantasin som sätter gränserna. Häng med så förstår du vad jag menar.


Tillbaka till Hjortsberga – sista avsnittet

Innehåll i sista avsnittet: Trötta barn som dygnat. Kottkrig. Morgonsamling. Frukost. Städning och packning. Avslutningslunch. Slutord från Alma och Lucas. Kramring. Avsked. Stefan åker hem.


Tillbaka till Hjortsberga – femte avsnittet

Innehåll i femte avsnittet: Stefan i matsalen. Morgonsamling. Lucas pratar om känslor och temperament. Alma pratar om att dygna. Konsertdag och avresa till Växjö. Avslutningskonsert.


Tillbaka till Hjortsberga – fjärde avsnittet

Innehåll i fjärde avsnittet: Väckning. Födelsedag. Tankar från andra deltagare. Brännboll mot ledarna. Stefan på bryggan. Bad. Körsång. Rytmik. Oväntat besök av John Bauer Brass. Lägerbål.


Tillbaka till Hjortsberga – tredje avsnittet

Innehåll i tredje avsnittet: Ludvig spelar revelj och pratar om vad lägret betyder för honom. Glimtar från en vanlig lägerdag. Stämövning. Alma pratar om lägeraktiviteter. Gårdens personal arbetar i det tysta. Volleyboll. Lucas pratar om längtan. Det regnar. Stefan pratar om platsen. Massrepetition. Middag. Brassdisco.


Tillbaka till Hjortsberga – andra avsnittet

Innehåll i andra avsnittet: Väckning. Morgonsamling vid flaggstången. Repetitioner. Ringdans. Lucas och Alma pratar kompisstöd och hur man kan inspirerar andra att spela. Stefan minns tillbaka. Andakt. Kvällsprat med Lucas.


Tillbaka till Hjortsberga – första avsnittet

Innehåll i första avsnittet: Ankomstdag. Ledare pratar om lägrets betydelse. Incheckning. Provspel. Indelning i grupper. Stefan besöker Hjortsberga. Första repetitionen. Lucas och Alma pratar om lägret.