logga Svenska Brassförbundet

Brassband.nu

Vision

  • En naturlig och frekvent mötesplats för hela brassbandsverige.
  • Få fler barn och ungdomar att spela mässingsinstrument.
  • Vända trenden och öka det allmänna intresset för brassbandmusik.

Sammanfattning

Brassband.nu är ett projekt med syfte att sprida information om svensk brassbandmusik och få fler barn och ungdomar att börja spela mässingsinstrument. Projektets huvudsakliga målgrupp är barn och ungdomar i åldrarna 7-15 år, men målsättningen är också att sprida information till vuxna som är intresserade av brassmusik och brassband. Även organisationer, musikskolor och orkestrar som har någon form av anknytning till brassbandförbundet eller brassmusik är en del av målgruppen.

Brassband.nu ska bli en unik internetportal kopplad till sociala medier. Portalen ska vara levande och dynamisk och ha en design som är tilltalande och modern. På portalen kommer allt som händer inom brassbandsverige att presenteras. På sikt kommer man kunna läsa artiklar och krönikor, se filmer, musikvideor, reportage och personporträtt, titta på direktsändningar av konserter och tillställning, ta del av resurser, ny pedagogik och få nyheter och tips om produkter, arrangemang och vilka evenemang som är på gång. Brassband.nu ska bli en naturlig mötesplats för alla som gillar brassbandmusik och mässingsinstrument.

Maxi-hanna-liten

Bakgrund

Intresset för att spela orkesterinstrument har generellt minskat under de senaste tio åren. Detta har varit speciellt påtagligt inom svensk brassmusik. Det har varit svårt att rekrytera nya musikanter och antalet blåsmuciserande barn och ungdomar har minskat under flera år. Det finns många teorier om orsakerna. De flesta är dock överens om att det är ungdomars förändrade levnadssätt som är en av orsakerna. Idag ska allt gå blixtsnabbt och det som kräver extra tid och engagemang väljs ofta bort. Det är lättare att nå snabbt resultat om man spelar gitarr eller trummor än exempelvis trumpet.

På något sätt måste vi bli bättre på att kommunicera det positiva med att spela brassinstrument och här kan Brassband.nu få en viktig funktion.

En annan orsak till nedgången är att det saknas folkkära förebilder och idoler inom svensk brassmusik. Se exempelvis på trumpetaren Arne Lamberth. På 50-talet kände alla i Sverige till honom. Även om man inte gillade hans musik så visste man vem han var. Idag är det nästan ingen utanför de musikaliska kretsarna som vet vem Håkan Hardenberger är. Detta trots att han anses vara en av världens främsta trumpetare.

Vi behöver dock inte gå tillbaka till 50-talet för att hitta positiva trender. Ta Norge som exempel. Där vet de flesta vem trumpetarna Ole Edvard Antonsen och Tine Thing Helseth är. Vi kan säkert lära oss en hel del av norrmännen. Även här har Brassband.nu en viktig uppgift. Att berätta om andras framgångar och arbetssätt kan vara ett bra sätt för att skapa förändring och bredda intresset för svensk brassmusik.

Brassband.nu

Typ av produktioner

Den huvudsakliga kommunikationskanalen för Brassband.nu blir av förklarliga skäl den rörliga bilden. Film har stor genomslagskraft och är ett effektivt sätt att sprida information, speciellt till unga människor. Det kan röra sig om reportage, intervjuer, korta- och långa dokumentärer, serier, informationsfilmer och instrumentala musikvideos med skickliga brassinstrumentalister.

Filmerna kan exempelvis berätta om spännande projekt inom brassbandsverige, de kan dokumentera perioder eller händelser i unga och äldre musikers liv, ge tips på unika arbetssätt och ny pedagogik, rapportera från evenemang, presentera förebilder och lyckade satsningar runt om i Sverige.

Exempel på reportage som redan har producerats:

Michael Andréasson – Trumpetare
I den här reportagefilmen berättar trumpetaren Michael Andréasson om varför han valde trumpet som sitt instrument och hur vardagslivet som professionell musiker kan se ut. Vi får följa med på inspelningen av hans andra soloalbum, hem till bostaden utanför Enköping och till Nordiska musikgymnasiet i Stockholm där han har lektioner med sina elever.

Brassbandfestivalen 2012 – Jesper förklarar
I den första delen i serien ”Glimtar från Svenska Brassbandfestivalen 2012” berättar 11-årige Jesper om tävlingen och förklarar begreppet brassband och avslöjar varför det är så roligt att spela musik ihop med andra människor.

Brassbandfestivalen 2012 – Ordföranden
I den andra delen i serien ”Glimtar från Svenska Brassbandfestivalen 2012” berättar ordföranden i Svenska Brassbandförbundet, Berit Palmquist, om festivalen och bemöter ryktet om att intresset för att spela i brassband är på väg utför.

Brassbandfestivalen 2012 – Framtidslöfte, brassbandlegend
I den tredje delen i serien ”Glimtar från Svenska Brassbandfestivalen 2012” får vi träffa Ludvig – en talangfull 12-åring med en inte helt okänd morfar som faktiskt gjorde ”comeback” under brassbandhelgen i Värnamo.

Brassbandfestivalen 2012 – Spridda röster
I den fjärde och sista delen av reportageserien från Svenska Brassbandfestivalen i Värnamo får du höra spridda röster om festivalen, om brassband och om fördelarna med att spela i orkester. I avsnittet medverkar Rolf Johansson, Ann-Sofie Andersson, Annie Ljungqvist och Leif Pettersson.

Pojken, musiken och drömmarna

Den här reportagefilmen handlar om Ludvig – en ovanlig 12-åring med stora drömmar. Vi får följa honom under ett år då mycket händer i hans liv. Att han vill satsa på musiken är det ingen tvekan om, men ska han välja pianot eller kornetten som sitt huvudinstrument? Och hur ska det gå nu när han ska börja i ny skola till hösten? Han stod ju i valet mellan att pendla till musikskolan i Stockholm varje dag eller gå högstadiet i en musikklass i en vanlig skola. Ett inte helt lätt beslut för ett barn.

I musikens tjänst
I den här reportagefilmen berättar brassbandlegenden Janne Bohman om sitt liv som nybliven pensionär. Blev det som han hade tänkt sig och vad gör han om dagarna? Och hur gick det egentligen den där gången när han var ny på musikhögskolan och gick in i väggen och knappt fick fram en ton?

Så långt vingarna bär

I den här dokumentärserien får vi följa trumpetaren Filip Draglund på hans väg till de stora konsertarenorna. Filip är den enda svensk som någonsin erbjudits diplomutbildning både vid musikhögskolan i Malmö och i Stockholm. Filip har fått en rad prestigefulla priser och stipendier och studerar idag för professorn och världstrumpetaren Håkan Hardenberger.

Kontakt

Har du idéer eller förslag på hur vi tillsammans skulle kunna öka intresset för brassband och få fler barn och unga att börja spela mässingsinstrument? Har du förslag på hur projektet skulle kunna finansieras? Kontakta Svenska Brassbandförbundet och berätta.