logga Svenska Brassförbundet

Solna Brass i Berwaldhallen

Lördagen den 24 februari var Solna Brass inbjudna att medverka i ett heldagsevenemang under rubriken ”Öppet hus i Berwaldhallen med brass i fokus”. Medlemmar ur Radiosymfonikernas brassektion hade tagit initiativet till denna satsning på att presentera brassmusik för en bredare publik. Drivande där var hornisten Chris Parkes, vars far Peter Parkes torde vara välkänd för de flesta i brassbandvärlden samt trombonisten Mikael Oskarsson. Förutom konsertframträdanden fanns aktiviteter för barn som instrumentprovning och barnhörna med Radioapan.

Solna Brass gav en timslång konsert och medverkade också i det massband som ingick i den senare Galakonsert som hölls tillsammans med brassensembler från värdarna Radiosymfonikerna samt Kungliga Musikhögskolan, Lilla Akademien och elever från El Sistema. Berwaldhallen gungade i takt med marschen ”The Champions” av av G.H. Willcocks för att inte nämna Wagners ”Procession to the Minister” i arrangemang av Howard Snell.

Solna Brass bjöd på ett omväxlande program med bland annat ”Ouvertyren till Barberaren i Sevilla” av Rossini, ”Where Eagles Sing ”(ett litet eldprov för euphonisterna) samt stycket ”My Strength, My Tower”, av Den Goffin. I duetten ”Meditation” av Peter Graham var Klara Blomgren, flygelhorn och Sebastian Beijer, baritone solister.
Solna hade också glädjen att ackompanjera Håkan Björkman i trombonsolot ”Bluebells of Scotland” i arrangemang av Dick Boroadbent samt den av Radioorkestern speciellt inbjudne trumpetaren Matthias Höfs. Han framförde stycket ”Spanish Moods” , skrivet för ”dubbeltrumpet” av Kerschek/Schmidt. Ett av hans framförande av det stycket kan ses på Youtube om man är nyfiken på detta instrument.

Hela evenemanget lotsades igenom av chefen för Berwaldhallen Helena Wessman, som på 1980-talet spelade trombon i Solna Brass.

Text: Kurt-Roland Berg
Foto: Magnus Berg