logga Svenska Brassförbundet

Lunds Universitets brassband fyller 5 år

Varför finns det inget brassband i Lund? Den frågan ställde sig trumpetaren, Lundabon och brassbandsnörden Rikard Lindahl hösten 2011. Ett halvår senare samlades 25 brassmusiker i Palaestra et Odeum vid Lunds Universitet under ledning av Kulturskolan i Lunds trumpetpedagog Roger Andersson och Lunds Universitets Brassband var ett faktum. Tidigt sattes målet att tävla i Brassbandsfestivalen och hösten 2013 satt bandet för första gången på plats i Arken i Värnamo. Resultatet blev en mycket hedrande andraplats i division 1, vilket kändes som en vinst för bandet och sedan den dagen är tävlandet en viktig ingrediens i bandets verksamhet.

LUBB_vinnare

Året därpå spändes bågen ännu hårdare med svårare repertoar inför tävlingarna men på avresedagen blev dirigent Andersson hastigt sjuk och bandet anländer till Värnamo på fredagskvällen utan sin dirigent. Som tur var kunde brassbandslegendaren Torgny Hansson hoppa in och leda bandet till en tredjeplats i division 1. Under våren 2015 lyckas bandet komma i kontakt med före detta Black Dyke-dirigenten Michael Antrobus som sitter med under en repetition i samband med att han hälsar på en god vän i Lund. Ett samarbete tar vid och när dirigent Andersson tvingas göra ett uppehåll under hösten tar sig Antrobus an bandet inför tävlingarna. Framträdandet i Arken, som tyvärr skulle bli Michael Antrobus sista brassbandstävling, resulterade i en andraplats i division 1. Efter en framgångsrik resa till Manchester och Whit Friday under våren 2016, där bandet bland annat placerade sig på en hedrande förstaplats i first section i ett regnigt Uppermill, är det en revanschsugen Roger Andersson som leder bandet till en mycket efterlängtad förstaplats i division 1 i Värnamo. Dirigent Andersson vinner själv hederspriset för bästa tolkning och bandets slagverkssektion vinner priset för bästa sektion.

Brassbandet repeterar varje tisdag på Palaestra et Odeum i Lund och är idag en viktig del av musikverksamheten vid Lunds Universitet och kulturlivet i Lund. Repetitionerna präglas av god stämning, hög musikalisk nivå och en inställning av att ingenting är omöjligt. Förutom en spännande tävling i november vid Brassbandsfestivalen innehåller spelprogrammet för hösten 2017 bland annat firandet av 500-årsjubileet av reformationen i Lunds domkyrka, 10-årsfirandet av Odeum vid Lunds Universitet och inte minst ska brassbandet fira sitt eget 5-årsjubileum den 21 oktober i Stadshallen i Lund under stort pompa och ståt, med fem framgångsrika år bakom sig och många spännande projekt framför sig.

Roger Karlsson
Ordförande vänföreningen Lunds brassband