logga Svenska Brassförbundet

Lilla Brassfestivalen 2013

Historiens första ”Lilla Brassfestivalen” är genomförd! Totalt samaldes 115 brassmusikanter i Åsenhöga, Anderstorp och Gislaved den 5-6 april. Tillsammans med SYBB och Junior-SYBB träffades minibrassare från Smålandsregionen ett par intensiva dagar, och hade det mycket trevligt i Lilla Brassfestivalen.

Lilla Brassfestivalen

Lilla Brassfestivalen är ett led i vårt pågående brassprojekt ”Framåt Brass” och vi kan glädjande konstatera att det växer fram nya brassmusikanter lite här och där. Och på de ställen där det finns engagerade ledare växer också nya orkestrar fram!

Startskottet gick i Åsenhöga fredagen den 5 april. Cirka 50 Minibrassare i åldrarna 9-13 år samlades och spelade under ledning av Matilda Forsberg, Andreas Lundin och Per Engström. Utöver repetition utspelades också en hård trashockey-kamp och ett spännande quiz. Halva gänget övernattade i Åsenhöga Missionskyrka och på lördagsmorgonen gick en buss till Gislaved där festivalen fortsatte i Gislaveds Musikskolas fina lokaler.

SYBB höll till i Anderstorps Missionskyrka och Junior-SYBB i Gislaveds Missionskyrka.

Solisttävling

Efter lunch samlades alla tre gängen i musikskolan och där var det solisttävling för alla som ville och vågade. Tävlingen höll i fem klasser och lockade inte mindre än 35 deltagare totalt.

Vinnare i de olika klasserna blev:

  • Klass 1 (2001 – 2004) Olle Ljungquist (10 deltagare)
  • Klass 2 (1998 – 2000) Anton Danielsson (9 deltagare)
  • Klass 3 (1995 – 1997) Jonathan Wickström (4 deltagare)
  • Klass 4 ( – 1994) Gustav Thoursie (5 deltagare)
  • Klass 5 (Ledarna) Berit Palmquist (7 deltagare)

En mycket rolig tävling som säkert kommer att återkomma nästa år!

Lilla Brassfestivalen avslutades med en härlig konsert i Gislaveds Konsertsal, där totalt cirka 300 åhörare fanns på plats. Junior-SYBB startade med ett antal stycken, under Jan Winborg och Hans Nordströms ledning. Därefter följde Minibrassgänget och sedan ett ”massed band” bestående av samtliga 115 musikanter, som spelade ”We are the Champions”. Sedan gled kvällens gästartist in på scenen: Gunhild Carling med pianist Lars-Inge Magnusson. Vilken entré och vilken show. Hon trollbinder publiken med humor, värme, glitter och fantastisk musikalitet! Säckpipa, flöjt, trumpet, trombon och sång – allt i ett rasande tempo till publikens stora förtjusning.

Konserten avslutades med en härlig brasskonsert av SYBB under Berit Pamquists ledning. Ur programmet kan nämnas Riverdance med dans och många härliga solister, En Xylofonduett – Liszteria och som glimrande avlutningsnummer marschen Keighly Moore.

Lilla Brassfestivalen har kommit för att stanna!

Här kan du titta på bilder från festivalen.