logga Svenska Brassförbundet

Whit Friday i Sverige?


Uppdaterat 2017-03-27:
På grund av för få anmälda band kommer vi inte att genomföra något ”Whit Friday-evenemang” den 17 juni, men vi återkommer med ett nytt förslag till upplägg och då funderar vi på en dag i maj 2018. / SBBF:s styrelse


Whit Friday i Sverige? Är det möjligt? Förmodligen inte, men vi vill ändå testa en idé.

Lördagen den 17 juni är det en speciell dag i Gnosjö. Den kallas ”Järnbärardagen”, ett namn som har med Gnosjös industrihistoria att göra. Det är Lions i Gnosjö som arrangerar. Nu har vi tänkt att försöka utveckla denna dag till att även innefatta ”mässingbärare”. Vi vill alltså bjuda in till en lightversion av den engelska marschtävlingstraditionen Whit Friday. Blir vi minst 6 band så kör vi! Vi har inte mycket tid på oss och skickar därför ut en intresseförfrågan till Sveriges brassband. Vad tror ni om detta?

Så här har vi tänkt upplägget:

  • 9.00  Introduktion och gemensam frukost för alla deltagande band i Gnosjö Missionskyrka.
  • 10.30  Marschering genom marknadsstånden i Gnosjö. Vill man inte marschera så går det bra att vara med ändå. Själva marscheringen är mer ett publikfriande inslag.
  • 11.00 Deltävling 1. Plats Gnosjö centrum. Varje band spelar en egen vald marsch och en domare sitter gömd någonstans och poängbedömer. När alla deltagande band spelat sin marsch åker hela gänget vidare.
  • 12.30 Deltävling 2. Plats småbåtshamnen i Hillerstorp. Ingen marschering i Hillerstorp, men man spelar återigen sin tävlingsmarsch och en ny domare bedömer. När alla band har spelat åker vi vidare.
  • 14.00 Deltävling 3. Plats Åsenhöga city. Ingen marschering i Åsenhöga, men man spelar sin tävlingsmarsch och ytterligare en domare sätter sina poäng, Efter deltävling 3 blir det lite enkelt fika.
  • 16.00 Återsamling i Gnosjö där alla banden spelar var sitt musikstycke på 3-4 minuter som ren underhållning och denna spelning avslutas med ett gemensam stycke där alla spelar tillsammans. (Under Järnbärardagen kommer troligen en konsert att ordnas med ”superidolen” Oscar Zia och tanken är att brassgänget tar vid när den konserten är slut vid 16-tiden.)
  • 17.00 Brassmiddag i Gnosjö Missionskyrka för alla banden och där blir också prisutdelningen.
  • 18.30 Slut

Vi tror att detta skulle kunna bli en kul dag och kanske en lämplig avslutning för terminen. Första året kör vi bara en division. Vi är medvetna om att vi är sent ute vilket innebär att vi behöver ett snabbt svar från er.

Kostnad?

Vi ser detta som ett första försök och vill därför inte ta någon deltagaravgift denna gång, men maten kommer att kosta runt 200 kr/person. Vi kommer att beställa fika och middag via catering.

Kan man vinna något?

Pokal till de 3 bästa banden och penningpriser:

1:a pris: 8000 kr
2:a pris: 5000 kr
3:e pris: 3000 kr

Samt ett litet ”gnosjö-minne” till alla deltagande band.

SBBF – Svenska Brassbandförbundet står som arrangör. Kontaktpersoner och ansvariga är Bertil Johansson, Gnosjö, tel 070-589 90 47 och Olof Forsberg, Åsenhöga, tel 070-556 74 11.

Vad tror ni? Vill ni vara med? Tänk snabbt och hör sedan av er till Bertil eller Olof så fort som möjligt. Vi kommer också att ringa runt och kolla för att så snabbt som möjligt bilda oss en uppfattning om vi skall jobba vidare med idén.

Whit01

Bilden är hämtad från det ”riktiga” Whit Friday i England när Åsenhöga Brass Band deltog 2015. Där tävlades det på ett 25-tal olika platser och bortåt 120 band deltog. En enda stor jublande folkfest.