logga Svenska Brassförbundet

Whit Friday 2014

Whit Friday marches – en marchtävling med anor ända sedan 1880-talet

Fredagen efter pingst anordnas varje år en mycket speciell och kul brasstävling i Yorkshire-området några mil öster om Manchester. Från kl. 16.00 till midnatt svämmar de små byarna Delph, Denshaw, Diggle och allt vad de heter, över av brassmusikanter. Man går folk ur huse och det är en fantastisk folkfest. Väder och vind stoppar aldrig detta arrangemang! I två olika distrikt, Saddleworth och Tameside, är 130-150 brassband igång den här eftermiddagen.

Tävlingen går till så här:

Man åker med buss till t.ex. Delph (som kanske är den mest välkända av orterna). Anmäler sig till arrangören, betalar ett (1) pund i tävlingsavgift, och sedan är det bara att vänta på sin tur. Bandet marscherar genom byn, några hundra meter, sedan blir man hänvisad till själva tävlingsområdet. Där hälsas man välkommen av en mycket rutinerad speaker: “Welcome band numer 34 – They will play Knight Templar”. Man spelar sin marsch, tar emot publikens jubel och sedan slänger man sig i bussen för att dra till nästa ställe, där man gör om samma procedur. Någonstans sitter det en domare som enväldigt poängbedömmer.

I just Delph höll tävlingen på mellan kl. 16.00 till 01.00. 84 band totalt och det mest fantastiska är att alla nivåer finns representerade. Ena stunden är det ett ungdomsband som är med för första gången och nästa gång kommer Balck Dyke Band. Ingen vet i vilken ordning de olika banden kommer, så det är bara att snällt sitta kvar så man inte missar något!

Whit Friday kan varmt rekommenderas. Ett mycket roligt resmål för den som vill lyssna, men helt fantastiskt att som orkester vara med i själva tävlingen. Ingen förhandsbokning behöver göras, och utländska orkestrar är extra uppskattade. Ett tips: Man behöver en bra researrangör som kan hjälpa till med buss och upplägg.

(Foto och text: Olof Forsberg)

Googla på Whit Friday eller brassbandresults så hittar du massor av info. På Youtube finns mängder av Whit Friday-klipp. Här är ett klipp från årets tävlingar där brassbandförbundets Olof Forsberg är med på ett hörn.