logga Svenska Brassförbundet

NM i Brassband 2014

Under helgen 7-8 februari avgjordes NM i Brassband i norska Bergen. Numera har man inte mindre än sex divisioner (elitdivison samt division 1-5) och den musikaliska nivån är häpnadsväckande. De 3-4 bästa norska elitbanden skulle kunna vinna vilken brasstävling som helst i världen.

Samtliga tävlingar avgjordes i Grieghallen (Griegsalen och Peer Gynt-salen) och det fullständigt sjöd av liv i två dagar. I elitdivisionen avgjordes tävlingen med ett fritt valt stycke samt ett obligatoriskt teststycke, i år skrivet av den norske kompositören Torstein Aagaard-Nilsen. “Mutant Sonorities” var ett modernt och spännande stycke som kanske inte tilltalade alla, men man förvånades att så många band klarade av att framföra ett så pass svårt stycke. Som vanligt i en topptävling av den här kalibern var de 3-4 bästa banden i princip felfria.

I divisionerna 1-5 har man inga obligatoriska stycken utan endast ett eget valt stycke.

Eikanger-Björsvik Musikklag, under ledning av professor David King, vann årets NM för 4:e året i rad, endast 0,5 poäng före lokalkonkurrenten Manger Musikklag, som i år dirigerades av Philip Harper. Som 3:a i elitdivisionen kom Stavanger Brassband med dirigent Allan Withington. Som 4:a kom Björsvik Brass under ledning av Andreas Hanson. Björsvik Brass är ett gäng brasslegender som började tävla för några år sedan i den lägsta divisionen. Under förra året nådde de elitdivisionen och slutade alltså som 4:a i år. En liten personlig kommentar: Deras framförande av Peter Grahams ”Essence of Time” förflyttade mig till himmelska höjder under 10-15 minuter…. Makalöst!

Nämnas bör att Björvika Brass Band som vann division 5 (!) hade valt stycket Paganini Variations av Philip Wilby. Ett stycke som snarare brukar framföras av elitbanden. Nu hör det till saken att i Norge måste nya orkestrar starta i lägsta divisionen och vinna sig genom divisionerna. Räkna med att Björvika kommer att klättra uppåt i systemet de närmaste åren. Genomgående kan man säga att de stycken som spelades i division 1 och division 2 är stycken som gott och väl skulle räcka för den svenska elitdivisionen.

I divisionerna 3 och 4 (även i vissa fall div 5) spelas stycken som motsvarar division 1 i Sverige.

En annan skillnad mellan Norge och Sverige är att man i Norge har helt öppen bedömning. Banden presenteras och domarna sitter i en ”öppen box”. Bra eller dåligt, men så är det.

En annan liten jämförelse: I Sverige har vi cirka 20 tävlande orkestrar fördelat på tre divisioner. Bara i Bergens kommun finns mellan 30 och 40 brassband varav flera i världsklass! Man blir smått avundsjuk.

De norska brassmästerskapen kan varmt rekommenderas! Det är många som gärna sticker en helg till England för att lyssna på bra brasstävlingar. Fortsätt med det, men nivån i Norge är helt otrolig, så boka in 6-7 februari 2015 för en brass-tripp till Bergen. Ingen kommer att ångra detta.

Olof Forsberg

Resultatlistan hittar du här.

Här är 27 bilder från NM i brassband.