logga Svenska Brassförbundet

Livgardet i Åsenhöga 2014

Cirka 300 personer kom till Åsenhöga kyrka när Livgardets Dragonmusikkår från  Stockholm gav konsert. Livgardets Dragonmusikkår – den beridna musikkåren – är en av Sveriges tre professionella militärmusikkårer med anor från 1536 och Gustav Vasas ryttarförband. Kårens huvuduppgift är att spela i samband med statsceremonier, högvaktsavlösningar och kungliga audienser.

Några gånger per år ger man konserter utanför Stockholm och nu var man alltså i Åsenhöga för andra gången på ganska kort tid. Musikkåren är egentligen ett brassband med den enda skillnaden att i man har valthorn istället för althorn. Alla andra instrument är de samma som i ett brassband.

Dirigent för kvällens konsert var Jörgen Ådvall, till vardags tubaist i Marinens Musikkår. Man bjöd på ett varierat program med flera välkända marscher och klassiska musikstycken, av engelska kompositörer. Även några duktiga solister medverkande. Niklas Dahlstrand framförde “Konsert för tuba” av R. Vaughan Willams. Anders Lundin och Anders Alhbin spelade eufoniumduett i Peter Grahams “Brilliante”, ett bejublat stycke som bygger på den klassiska engelska melodin “Rule Britannia” som också var titeln på kvällens konsert. Efter stående applåder bjöds den nöjda publiken på ett finstämt extranummer. Arioso v J.S. Bach.

Olof Forsberg
(Text och bilder)