logga Svenska Brassförbundet

Konsert med Éowyn i Bankeryd

Lördagen den 4:e oktober höll Sveriges enda kvinnliga brassband, Éowyn Brassband avslutningskonsert på pingströrelsens brassbandförbunds årsträff i Filadelfiakyrkan i Bankeryd. Det var fullsatt i kyrkan och alla som var där kan nog vittna om den smått magiska atmosfär som skapades allteftersom konserten fortled.

Dirigent Mia Bergroth och Éowyn Brassband öppnade konserten med en värdig, majestätisk tolkning av Peter Graham’s Summon the dragon. Sedan följde en färgrik blandning av riktigt bra brassbandsmusik, med betoning på det sakrala. Vackra låtar som David of the white rock, Tillägnan och I can think of him blandades med marscherna Assignment och Florentinermarsch. Det bjöds även på ett glänsande virtuost flygelhornsolo; I surrender all, framfört av Inka Glänneskog, och sprakande kornettglädje i Buglers holiday, med Ellen Gottfridsson, Elin Nyberg och Malin Arup som solister. Tillsammans med det större stycket Canadian folksong suite blev det så en varm och njutningsfull konsert.

Bandet var anmärkningsvärt samspelt och det märktes att det var ett gäng mycket skickliga musiker. Utöver de som redan nämnts bör Principalkornettisten Martina Norén lyftas fram. Hon bjöd med sina många soloinpass på flera underbara stunder. Varje låt fick också en elegant och proffsig inramning med Malin Glänneskogs briljanta sopranspel.

[quote style=”boxed”]Namnet Éowyn brassband kommer från Tolkiens Sagan om ringen-karaktär. Éowyn är prinsessa och vill följa med sin farbror (som är kung) ut i en stor strid, men blir tillsagd att vara hemma. Hon klär då ut sig och smiter med ändå. Väl på slagfältet lyckas hon med bravaden att dräpa den superonde Saurons mäktigaste och viktigaste medhjälpare just som han ska ta livet av kungen. Hon blir därefter hjältinna. Vi i Éowyn brassband tycker mer om att spela brassband än att kriga på slagfältet, men vi linknar Éowyn på det sättet att vi verkar i en mansdominerad genre.[/quote]

Éowyn brassband samlades för första gången en helg förra våren, dock utan bandnamn och inte med exakt samma medlemmar, och spelade på en gudstjänst i Flatåskyrkan i Göteborg. Konserten i Bankeryd, som alltså var Éowyn brassbands första riktiga konsert, föregicks av en rephelg två veckor innan. Initiativtagare och den som drar i de flesta trådarna är Malin Arup från Göteborg. Hon kan vara mycket stolt över konserten och den fina musik som brassbandet skapade. Det kvinnliga brassbandsnätverk hon bygger upp är på väg att bli något stort. Undertecknad har även hört från högt uppsatta personer inom Éowyn Brassband att projektet kan få en fortsättning i vår. Det ser vi fram emot!

Gustav Stenseke

(Foto: Martin Ståhl)