logga Svenska Brassförbundet

ÅYBB reste till Bergen

ÅYBB reste till Bergen – Brasscentrum i Skandinavien!

ÅYBB – Åsenhöga Youth Brass Band, har kommit hem efter en fantastisk brassresa till Bergen. Det var 26 unga musikanter i åldrarna 10-18 år som fick några oförglömliga dagar i grannlandet. Bara i Bergen med omnejd finns ett 50-tal brassband plus en massa Skolekorps (ungdomsbrassband). Och vilken musikalisk nivå det var…

Resan innehöll flera möten med de allra bästa brassbanden, och första anhalten var Manger Folkhögskola. Där fick vi träffa 4 svenska brassnördar: Daniel Björnell, Oscar Gustafsson, Ludvig Svensk och Petter Midholm, som just har börjat sitt år på skolans brassbandslinje. Vi fick lyssna på skolans brassband, själva ge en liten konsert och även spela tillsammans allihop.

Efter skolbesöket åkte vi till Tertnes Skolekorps repetition (10-18 år). De vann norska mästerskapen för skolekorps tidigare i år, och vi var alla stumma över deras nivå. Är inte helt säker på att de skulle hamna sist i den svenska Elitdivisionen… Vi i division 1 skulle definitivt få problem att vinna över dem.

Nästa dag blev det repetition i Knarvik. Vi fick låna Eikanger-Björsviks övningslokal och Patrik Randefalk drillade ungdomarna ett par timmar. Sedan fick vi vara med på Eikangers repetition under dirigent Howard Snell, 79-årig engelsk legend som var på besök i Norge.

Två strålande brasskonserter hann vi också med. På lördagskvällen var det konsert med Manger Musikklag (där två av våra f.d. ÅYBB:are Daniel Björnell och Johannes Forsberg nu spelar – Solokornett resp. Eufonium) och på söndagskvällen med Eikanger-Björsvik Musikklag. Vi fick då höra en urpremiär av Howard Snells senaste komposition “Gallery”. Håll ögon och öron öppna efter detta musikstycke. Ett makalöst fint stycke i 7 satser, skrivet för Scottish Open som går av stapeln inom kort.

En oförglömlig resa som gav oss många goda minnen och upplevelser..

Text och bilder: Olof Forsberg